MAAILMAN MENESTYNEIN ARTISTI TAYLOR SWIFT JULKAISI UUDEN ALBUMIN

Vuoden merkittävin albumijulkaisu The Tortured Poets Department valloittaa musiikkimaailman tänään

Supertähti Taylor Swift on juuri julkaissut uuden albumin The Tortured Poets Department. Taylor kertoi albumin julkaisusta helmikuussa Grammy-gaalassa palkintopuheensa aikana. The Tortured Poets Department on artistin 11. studioalbumi ja kaikki albumin 16 kappaletta näkivät päivänvalon ensimmäistä kertaa tänään perjantaina 19. huhtikuuta.  Alle tunti sitten Taylor yllätti julkaisemalla uudet 15 kappaletta deluxe-version myötä. Albumin fokussinglellä Fortnight vierailee Post Malone ja sen musiikkivideo julkaistaan ensi yönä Suomen aikaa. Post Malonen lisäksi albumilla vierailee Florence + The Machine kappaleella Florida!!!. Tuoreen levyn Taylor on kirjoittanut ja tuottanut kokonaisuudessaan yhdessä hänelle tärkeäksi muodostuneiden ystävien, Jack Antonoffin ja Aaron Dessnerin kanssa. Popin titaanin juuri julkaistua albumia pidetään merkittävänä eroalbumina. Taylor on usein jo aiemmin reflektoinut menneitä suhteitaan musiikissaan.

Lukuisia ennätyksiä kansainvälisesti rikkonut, maailmanlaajuisesti Spotifyn kuunnelluimman artistin positiota pitävän Taylor Swiftin tuotantoa on Suomessa kuunneltu eri suoratoistopalveluissa tähän päivään mennessä lähes 300 miljoonaa kertaa. Meillä Swift on myynyt 550 000 albumia ja rikkonut näiden myötä useita tripla-, tupla- ja platina-albumitasoja.

Muutaman viikon päästä eurooppalaisen median huomio keskittyy Pariisiin, kun maailmantähti aloittaa 9. toukokuuta The Eras Tour -menestyskiertueensa Euroopan osuuden rakkauden kaupungista. Kiertue saapuu myös Tukholman Friends Arenalle kolmen päivän ajaksi 17.–19. toukokuuta. Paikalle on lähdössä useampi tuhat vannoutunutta suomalaista swiftietä nauttimaan artistin musiikista.

The Eras Tour on Swiftin tähänastisen uran laajin kiertue yli 152 keikan myötä. Kiertue alkoi vuosi sitten maaliskuussa ja se päättyy loppuvuodesta 2024. Swift esittää kiertueella kappaleita uransa varrelta ja on kuvaillut sitä matkaksi kaikkien musiikkiaikakausiensa läpi. Kiertueesta on jo nyt tullut kaikkien aikojen tuottoisin. Sen on arvioitu pönkittävän Yhdysvaltojen taloutta yli kuudella miljardilla dollarilla ja se tuntuu vaikuttaneen maailmanlaajuisesti myös maihin, joihin kiertue rantautuu. Valtavaksi menestykseksi muodostunut The Eras Tour -konserttielokuva sai ensi-iltansa viime vuoden puolella elokuvateattereissa ja hetki sitten myös Disney+ -palvelussa. Se nousi kaikkien aikojen suurimman avausviikonlopun lipunmyyntituloksen tehneeksi konserttielokuvaksi.

Swiftin edellinen julkaisu 1989 (Taylor’s Version) saatiin viime lokakuussa. Kyseinen albumi jatkoi artistin uudelleen äänitettyjen albumeiden julkaisusarjaa. Aiemmin on saatu Taylor’s Version -kokonaisuudet Fearless-, Red– ja Speak Now -albumeista. Edellinen uusi studioalbumi Midnights julkaistiin vuonna 2022. Sitä kuunneltiin Spotifyssa ensimmäisen päivän aikana enemmän kuin mitään muuta albumia aikaisemmin ja Swiftistä tuli sen myötä Spotifyn kuunnelluin artisti.

Taylor Swift nauttii tällä hetkellä ilmiömäistä menestystä monella mittarilla. Menestyksen takana on lukuisia syitä. 34-vuotiaalla artistilla on ainutlaatuinen kyky tehdä musiikkia monipuolisesti sekä poikkeuksellinen ymmärrys musiikkibisneksestä. Hän on onnistunut myös kasvattamaan vuosien saatossa vahvan ja vannoutuneen fanikunnan nimeltä ”swiftiet”. Suomessa swiftieitä on arvion mukaan useampi tuhat.

“Taylorin fanittaminen ja swiftiys on hyvin antoisaa, koska se on niin kokonaisvaltaista. Iso osa tätä on Taylorin rakentama parasosiaalinen suhde faneihinsa. Hän on luonut itsensä ja faniensa ympärille sisäpiirin, jota hän ylläpitää ja ruokkii viljelemällä easter eggejä, eli vihjeitä tulevasta. Ne ovat Taylorin ja fanien yhteinen leikki, joiden ratkaiseminen on osa faniuden viehätystä. Myös Suomessa on pienehkö, mutta sitäkin innokkaampi Taylorin fanikunta. Minun kokemukseni mukaan suomiswiftiet ovat vilpittömän lämminsydäminen joukko ja onkin ihanaa saada olla osa tätä yhteisöä“, kertoo Anna Mattila, pitkään Tayloria fanittanut swiftie ja sisällöntuottaja.

Taylor Swift on julkaissut aiemmin kymmenen studioalbumia ja hänellä on naismuusikoista historian eniten listaykköseksi nousseita albumeita. Artisti on palkittu neljällätoista Grammy-palkinnolla. Swift on ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa naispuolinen sooloartisti, joka on voittanut Vuoden albumi -palkinnon neljästi Grammy-gaalassa. Taylor Swiftin tuotantoa on kuunneltu globaalisti yli 150 miljardia kertaa. Mediajätti CNN on listannut Swiftin yhdeksi kymmenestä muusikosta, jolla on ollut suurin vaikutus 2010-luvun pop-musiikkiin.

Taylor Swift somessa:
Instagram / TikTok / Facebook

Lisätiedot:
Anniina Baumann
Universal Music Finland
anniina.baumann@umusic.com

Takaisin uutisiin

Uutisia

BILLIE EILISH LYÖ KOVAA JA PEHMEÄSTI UUDELLA ALBUMILLAAN

Vuoden odotetuimpiin julkaisuihin lukeutuva HIT ME HARD AND SOFT -albumi kerää ylistystä medialta “Forget Taylor and Beyoncé, this is the…

LYYTI AVAA UUDEN ALBUMIKAAREN UNENOMAISELLA KESÄANTHEMILLA

Modernia ja lyyristä popmusiikkia tekevän Lyytin kaltaista ei ole toista. Johanna Kustannukselle vuonna 2022 kiinnitetty Lyyti on lyhyessä ajassa hurmannut niin yleisöt kuin kriitikot poikkeuksellisella pop-musiikillaan. Viime vuonna julkaistu…

SAMU HABERILTA UUSI ENGLANNINKIELINEN SOOLOSINGLE

Saksan Universal Musicille kiinnitetty Samu Haber julkaisee tulevan albuminsa kolmannen singlen Dancing With A Broken Heart Samu Haber jatkaa menestyksekkäästi kansainvälisillä markkinoilla.…